Monday, May 11, 2009

Nokia 5800xm new firmware...

Minggu yang lepas Yon baru saja 'upgrade firmware' untuk phone nie di Nokia Care KL... Firmware terbaru masa Yon upgrade adalah V21.0.025. Sebenarnya dah banyak kali phone nie tukar 'firmware' sejak ia di pasarkan...Eh, you'll tau tak apa itu 'firmware' sebenarnya??...kalo nk terang ayat teknikal payah le...dia mcm software OS pada pc kita...software yang buatkan phone kita bekerja...

Sebenarnya upgrade firmware nie boleh buat sendiri dengan software Nokia Software Updater tapi saja jer nak pergi Nokia Care tue. Masa pergi tu lupa plak nak backup data dlm phone nie...lepas selesai upgrade jer, habis semua data yg Yon simpan dari calendar punya memo, notes dan no phone hilang. Nasib baik no phone ada dalam sim card, kira selamat la. Bila masuk balik memory card, hampir semua aplikasi yg Yon install tak boleh pakai...theme dan game pun sama. Nampak gaya kena install balik semua...tue padahnya kalo tak buat backup dulu...


Nokia 5800 Xpress Music Firmware :

- V10.0.010 (04 Nov 08)

- V11.0.008 (09 Dis 08) / V11.0.009

- V20.0.012 (26 Jan 09)

- V21.0.025 (02 Apr 09)





Kat rumah Yon pun belek2 balik phone nie tengok apa2 perubahan yg berlaku. Ada yang upgrade sikit dari V20.0.012 dan ada banyak yang telah diperbaiki...

- Masa untuk ON kan phone lebih cepat dari sebelumnya
- Pertukaran dari 'Landscape' mode ke 'potrait' lebih baik
- Butang Menu akan berkelip jika ada missed call atau sms
- Cover art lebih besar pada Music Player menu
- Kamus yang boleh download lain2 bahasa
- Untuk sms, simbol list kini dalam mode fullscreen
- Touchscreen pada phone lebih stabil


4 comments:

Apple Cute said...

yo abang mail..hehe nak tanye uang harga Rm356 tue untuk upgradekan firmware tu ke?..

ariyon176 said...

huhuhu...bukan la, tue wakil bg jenis phone mcm serial number..lebih kurang la..bukannya duit RM356..hope be inform..

Faizal said...

breathing light utk ape yer?

ariyon176 said...

breathing light tue masa hp dlm stanby mode (skin gelap) ada lampu berkelip pada button menu..kalo ada missed call ke..lampu tue berkelip lagi pantas dari stanby mode..hope be inform..

Related Posts with Thumbnails