Monday, December 21, 2009

Symbian yang ku tahu.


Walaupun Symbian sudah lama bertapak dalam dunia mobility, ianya seperti dilupakan sejak kedatangan iphone. Pernah member2 yonz sindir...

"Apa barang symbian!...orang dah guna iphone skang nie"
.

Kalau difikirkan balik kenapa dibezakan symbian (OS) dengan jenama hp??...memang tak berapa kena, macam bezakan win vista dengan Acer???...pelik bukan. Symbian yang lahir pada tahun 1998 (rasanya la) semakin dicabar oleh os terbaru yang lahir kini. Apa yang lebih parah OS terbaru seperti memperlekeh symbian yang telah lama menjadi OS no.1 di dalam dunia 'smartphone'.

Pesaing Symbian OS :
Win. Mobile / Blackberry
Mac OS-x (iPhone)
Android...OS terbaru


Symbian adalah OS bagi mobile phone sebagaimana windows untuk pc kita. Apa yang membezakan symbian dengan hp biasa tanpa symbian adalah kebolehan install 3rd party software dan buat multitasking sama seperti pc kita. Maka dengan itu hp yang dipasang dengan symbian akan digelar 'smartphone'.

Ada orang kata pakai smartphone ni ada banyak masalah...hang la, lambat la, masuk virus la...Tanya balik kat dia, kalau pc kita tak dijaga dengan betul... sama juga problemnya, akan hang...lambat...kena virus...kenapa tak salahkan windows tue...hahaha

Semenjak yonz guna hp symbian (Nokia), yonz tidak lagi gunakan hp lain sebab dengannya kita tidak akan rasa bosan...software atau apps bertambah setiap tahun. Yonz bermula dengan smartphone dari Nokia yang menggunakan Symbian S60v2 hingga kini mengunakan Nokia 5800xm mewakili S60v5

Bagi peminat2 Symbian (Hardcore)...boleh follow site nie : Symbianku

2 comments:

fazrin2211 said...

"Apa barang symbian!...orang dah guna iphone skang nie".


hahaha kawan ko memang bangang, zaman skrg org pakai hp sebab nak berlagak je, guna haram tak reti.
baru pakai iphone, dah sindir2

ariyon176 said...

tau takpe...pusing2 dia guna utk call n sms jer..huhuhu

Related Posts with Thumbnails