Sunday, January 31, 2010

Nokia 5800XM v40.0.005

Yonz baru sahaja update software untuk Nokia 5800XM ke version yang terbaru iaitu v40.0.005. Yonz dah semak semua review mengenai update v40 nie siap tengok Youtube lagi...takut juga sebab macam2 ragam. Bayangkan Yonz dari version v21 nak terus melangkah ke v40, tinggalkan v30 dan v31 tue. Memang masanya dah kena untuk update sebab v40 nie dia update kinetic scrolling ala2 iphone dan tukar homescreennya...mana tahan sih.

Memula yonz nak try update guna OTA jer tapi cuma version 31.0.101 sahaja yang ada. So...Yonz ambil alternatif lain, guna internet sahaja melalui Nokia Software Updater (NSU). Apa2 hal Yonz buat backup dulu sebab tak nak jadi macam update sebelumnya yang Yonz buat dekat Nokia Center. Habis semua dalam memory phone kena clear termasuk Notes dan phonebook.

Proses buat benda ni dari download software hingga selesai + hard reset sebab problem sikit + nak restore balik backup...memakan masa dalam 35 minit.

Perubahan Nokia 5800 Firmware v40 :

- Kinetic scrolling* (akhirnya keluar juga)
- Homescreen sama seperti Nokia 5530 dengan widget contact dan music
- QWERTY keyboard boleh aktif secara automatik
- Perubahan pada sesetengah Icons dan diperbaharui
- Touchscreen lebih responsive dan hp lebih stabil
- Screen pada alarm dan call-in yang baru (bila hp pada locked mode)
- Ovi maps 3.0 yang diperbaharui dan Ovi Contacts

*Kinetic Scrolling tidak pada main menu, application menu dan browser


Lepas install update, apa yang hilang???...

- Garmin MobileXT (yang paling yonz sayang tue)
- Quick Office full
- Beberapa aplikasi dan game
- Theme ada yg tak boleh guna

kena cari dan install balik la jawabnya...slow2

Guna Nokia 5800XM juga, anda bila lagi???...

2 comments:

azur/akhir said...

canggihnye....ko kalo bab2 gadjet2 nih mmg up2date tol ek..aku baru melangkah ke C510 sony je..huhuhuhu

ariyon176 said...

ok la tue..slow2 jer..aku sbb dah minat nk buat camne..kalo nk update2 terbaru singgah jer blog aku nih..hihihi

Related Posts with Thumbnails